Amerika’ya İltica

0

İlk müracaatı havaalanında yapmanın bir avantajı var mı?
Havaalanında iltica etmenin bir avantajı yok.

Kampta kalmak zorunlu mu?
Normal iltica süreçlerinde kamp yok. Sadece karayoluyla sınıra gelirseniz ve aile değilseniz bir kaç ay kalınabilen kamplar mevcut.

Kamp şartları nasıl?
Kamp şartları kötü değil. Telefon kullanabiliyorsunuz. Arkadaşlarınız veya avukatınız ziyarete gelebiliyor.

Herhangi bir şehirde ikamet zorunluluğu var mı?
Yaşayacağınız eyalet ve şehri seçmekte serbestsiniz. Bir kısıtlama bulunmuyor.

Ne kadar süre sonra bir ev tutmak mümkün? Kiranın ne kadarını devlet ödüyor?
Gelir gelmez bir ev tutabilirsiniz. Ev tutmak turist vizesiyle bile mümkün. Eğer isterseniz kira yardımı olan bir yerde kalabilirsiniz ama hiçbir arkadaşımız tercih etmek zorunda kalmadı.

Kabul öncesi ve sonrası ne kadar nakit yardımı yapılıyor?
Eyaletlere göre farklılık gösterebiliyor. Washington Eyaleti (Washington D.C. değil) gıda ve enerji yardımında bulunuyor. Bu konuda iyi eyaletlerden biri.

Devletin sağlamış olduğu yardımlar ile hayatı idame ettirmek mümkün mü? Yardımlar ne zamana kadar devam ediyor?
Arkadaşlarımız genellikle çalışıyor ve ilk zamanlar hariç bu yardımlara ihtiyaç kalmıyor. Sağlık sigortası vize statüsü ne olursa olsun 18 yaş altına göz ve diş de dahil ücretsiz. 18 yas üstü ise gelir durumuna göre değişiyor.
Mesela bir aile için 850 dolar aylık ödemesi olan bir sigorta kapsamı için 20 ila 80 dolar arası bir miktar ödeniyor.

Dil kursu zorunlu mu? Kurs ücretlerini devlet karşılıyor mu? Sürekli oturum veya vatandaşlık için istenen bir dil seviyesi var mı?
Dil kursu, 3 aylık 3500 dolar ücreti var ve eyalet tarafından karşılanıyor. Sürekli oturum veya vatandaşlık için bir dil seviyesi yok.

Dosyalar ortalama ne kadar sürede karara bağlanıyor?
Mülakata çağrılma eyalete göre değişiyor. Ortalama 2 ay ile 4 ay arası mülakata çağrılıyorlar.

Türkiye’den müracaatlar nasıl yaklaşılıyor? Dosyaların kabul oranı nedir?
Genelde olumlu, hemen hiç red yok.

Kabul sonrası hemen aile birleşimi yapmak mümkün mü?
Kabul sonrası 6-8 ay içerisinde aile birleşimi yapmak mümkün.

Kabul öncesi aile bireylerini yanına almak mümkün mü? Bu konuda yaşanmış örnek var mı?
Hayır mümkün değil.

Çocuklar okula ne zaman devam edebiliyorlar?
Çocuklar hemen okula başlayabiliyor. Hangi ay olduğu önemli değil. Okul, yemek ve servis ücretsiz.

Çalışma izni ne zaman veriliyor?
Çalışma izni 150 gün içinde geliyor.2 yıllık oturum izniyle birlikte… 2 yıl sonra yenilenince 2 yıllık daha veriliyor.

Türkiye’den alınan diplomaların denkliği kabul ediliyor mu?
Diş Hekimliği, Tıp, Hukuk hariç transcript evaluation yapınca denklik oluyor. Burada dili iyi olan arkadaşlarımız devlet okullarında öğretmenlik yapıyor. İyi olmayanlar yardımcı öğretmenlik yapıyor.

Kabul sonrası tanınan haklar nelerdir?
Seçme seçilme hariç tüm haklar kazanılmış oluyor.

Kabul sonrası verilen seyahat belgesi ile hangi ülkelere gidilebiliyor?
Menşe ülke hariç her ülkeye gitmek mümkün.

Kaç yıllık oturum veriliyor? Sürekli oturum ve vatandaşlık ne zaman elde edilebiliyor?
Onaydan 1 yıl sonra Green Card. Green Card’dan 4 yıl sonra vatandaşlık veriliyor.

Kabul aldıktan sonra bir başka ülkeye gidip çalışmak mümkün mü?
Çalışmak için başka ülkeye gitmeye gerek yok. Burada pek çok çalışma imkanı mevcut.

Share.

Leave A Reply