Fransa

0

İlk müracaatı havaalanında yapmanın bir avantajı var mı?
Hayır yok.

Kampta kalmak zorunlu mu?
Fransa’da kamp bulunmuyor.

Devlet bir eve yerleştiriyor mu?
Belli bir kontenjan dahilinde ev veriliyor. Çocuk sayısı yüksek ailelerin şansı biraz daha yüksek, bekar olanların ise hayli düşük. İstisnalar olmakla birlikte, verilen ev genelde müracaat ettiğiniz şehrin civarında olmaktadır. Bir çok arkadaşımız bu şekilde evlerine yerleştiler.

Ne kadar süre sonra bir ev tutmak mümkün? Kiranın ne kadarını devlet ödüyor?
Hemen bir ev tutmak mümkün. Devlet bir eve yerleştirdiyse kira/fatura ödemiyorsunuz. Kendiniz bir ev tuttuysanız da kişi sayısına göre bir kira yardımı yapılıyor. Müracaatınızın herhangi bir aşamasında size bir ev çıkarsa buraya yerleşmeniz gerekiyor aksi halde yardımlar kesiliyor.

Kabul öncesi ve sonrası ne kadar nakit yardımı yapılıyor?
Eğer size bir ev verilmişse kira fatura hariç siz yardım yapılır. (Örneğin 4 kişilik bir aile 530 Euro) Eğer kendiniz bir ev tuttuysanız buna göre bir yardım verilir. (Örneğin 4 kişilik bir aile 900-1000 Euro, bekarlar için 440 Euro)

Yardımlar ne zamana kadar devam ediyor?
Süreç boyunca devam ediyor.

Gösterilen bir şehirde ikamet zorunluluğu var mı?
Hayır tercih ettiğiniz bir yerde ikamet edebilirsiniz.

Dil kursu zorunlu mu? Kurs ücretlerini devlet karşılıyor mu? Sürekli oturum veya vatandaşlık için istenen bir dil seviyesi var mı?
Kabul sonrası A1 ve A2 seviyeleri devlet tarafından karşılanıyor. Daha ilerisi için kişisel durumunuza bakılıyor. Vatandaşlık için istenen dil seviyesi B1 dir.

Üniversitelerin profesyonel kurslarından ücretsiz yararlanma imkanı da var. Özellikle oturum öncesi dil öğreniminde etkili oluyor.

Dosyalar ortalama ne kadar sürede karara bağlanıyor?
Yaklaşık olarak 16-21 ay kadar sürüyor. 2019 yılından itibaren dosyaların 6 ay içerisinde karara bağlanması hedefleniyor fakat uygulamanın nasıl olacağı zamanla görülebilir. Şu an için Paris civarında dosyaların daha hızlı karara bağlandığını söylemek mümkün.

Türkiye’den müracaatlar nasıl yaklaşılıyor? Dosyaların kabul oranı nedir?
Genel olarak olumlu bakılıyor. Neredeyse hiç red yok. İlerleme de olumlu yönde.

Kabul sonrası hemen aile birleşimi yapmak mümkün mü?
Evet mümkün.

Aile birleşimi ortalama ne kadar sürüyor?
En az 6 ay sürüyor.

Kabul öncesi Yunanistan’da bulunan aile bireylerini yanına almak mümkün mü? Bu konuda yaşanmış örnek var mı?
Bu konuda yaşanmış bir örnek maalesef yok.

Çocuklar okula ne zaman devam edebiliyorlar?
Bir adrese yerleşir yerleşmez çocuklar okula başlayabilir. eğitim ücretsizdir.

Sağlık?
Her türlü sağlık hizmetleri (diş dahil) ücretsizdir.

Çalışma izni ne zaman veriliyor?
Kabul alır almaz çalışma izniniz de oluyor. Eğer 9 aydan fazla süredir Fransa’daysanız kabul öncesi de çalışma izni talep edebilirsiniz.

Türkiye’den alınan diplomaların denkliği kabul ediliyor mu?
Prosedürleri tamamlandıktan sonra evet.

Türkiye’den alınan ehliyetler ile araç kullanmak mümkün mü?
İltica ettikten hemen sonra araç alıp, kabul alıncaya kadar TR ehliyeti ile araç kullanabilirsiniz. Kabul sonrası 1 yıl içinde ehliyetinizi yerel ehliyete çevirmeniz gerekir. Ekstra bir sınava girmek gerekmiyor.

Kabul sonrası tanınan haklar nelerdir?
Barınma, iaşe, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri..

Kabul sonrası verilen seyahat belgesi ile hangi ülkelere gidilebiliyor?
Tüm AB ülkeleri. Diğer ülkelerin seyahat belgelerine vize uygulayıp uygulamadığını kontrol etmek gerekiyor.

Kaç yıllık oturum veriliyor? Sürekli oturum ve vatandaşlık ne zaman elde edilebiliyor?
Kabul aldığınızda 10 yıllık oturum hakkı veriliyor. Kabul sonrası hemen vatandaşlık için de müracaat edilebilir. Fakat dil ve kendi başına geçinebilme şartlarına sahip olmak gerekiyor.

Ülkenin cazip yanları nelerdir?
Büyük, güçlü bir ülke. Özellikle güneyin iklimi daha sıcak. Zorunlu kamp yok. İngilizce kadar olmasa da yaygın olarak konuşulan bir dili var. Kabul alınca doğrudan 10 yıllık oturum ve vatandaşlık hakkı da (dil ve geçim şartına bağlı olsa da) zikredilebilir.

Ülkenin olumsuz yönleri nelerdir?
Sürecin uzun olması biraz yorucu olsa da oturum aldıktan sonra bir problem kalmıyor.

Ülkeler hakkında bilgiler mümkün olduğunca sürekli güncellenmektedir. Eklemek istediğiniz bilgileri, şahsi tecrübelerinizi aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz. ▼

Share.

Leave A Reply