İspanya

1

İlk müracaatı havaalanında yapmanın bir avantajı var mı?

Havaalanında ön müracaatınızı kabul ederlerse yaklaşık dört günde welcome hostele çıkartıyorlar. Vizesiz ve transit gelseniz dahi bazen göçmen bürolarına (OAR) yönlendirebiliyorlar.

Havaalanı müracaatında mülteci kimlik kartı normal den daha hızlı alınıyor.

Kampta kalmak zorunlu mu?
Maddi yardım talep ederseniz evet. Veya kendi imkanlarınızla barınma ve iaşenizi karşılayacaksanız kamp mecburi değil. Genel olarak kamp var.

Kamp şartları nasıl?
İspanya da dört farklı yardım kurulusu var. Kamp şartları kuruma, gönderildiğiniz şehrin şartlarına göre değişiyor. Genel olarak pansiyon, yurt türü yerler oluyor.Tek veya iki aile eve çıkardıkları oluyor. Deniz kenarı ev verilen var, ormanın içinde deniz manzaralı yirmi kişilik pansiyon da var. Kamplarda kalanlar genel itibariyle şartları yaşanabilir buluyor.

Devlet bir süre kampta kaldıktan sonra bir eve yerleştiriyor mu?
Kamp süresi 3-6 aya arası değişiyor. İspanyolca bilginize ve entegrasyon sürecine bağlı olarak süre kısalabiliyor. En geç 5-6 ay sonra eve çıkıyorsunuz. Ev bulmada size yardımcı oluyorlar. Aile birey sayısına göre kira ve iaşe yardımı yapılıyor ve yetiyor.

Zorunlu kamptan sonra gösterilen bir şehirde ikamet zorunluluğu var mı?
3-6 ay ilk aşama bittikten sonra bulunduğunuz merkez şehir (bölge) etrafında başka semt ve kasabalardan ev bakabilirsiniz. Ama başka bir büyük şehre gitmek için o şehirde iş bulmak veya aile bireylerinin orada olması gerekiyor.

Ne kadar süre sonra bir ev tutmak mümkün? Kiranın ne kadarını devlet ödüyor?
3-6 ay sonra ev tutabilirsiniz. Aile birey sayısına göre kira ve iaşe yardımı yapıyor devlet. Verilen yardıma uygun evler tutuyorsunuz. Yardım yeterli oluyor.

Devletin sağlamış olduğu yardımlar ile hayatı idame ettirmek mümkün mü? Yardımlar ne zamana kadar devam ediyor?
İltica müracaatı yaptığınız andan itibaren devlet her türlü temel ihtiyacınızı karşılıyor. Verilen yardımlar yeterli ve iki yıla yakın devam ediyor. Bu arada sizde iş bulmuş oluyorsunuz.

Dil kursu zorunlu mu? Kurs ücretlerini devlet karşılıyor mu? Sürekli oturum veya vatandaşlık için istenen bir dil seviyesi var mı?
Entegrasyon için dil önemli ve zorunlu. Gerekli dil ve mesleki kurslara maddi manevi yardımcı oluyorlar Gönüllü insanların ekstra kursları oluyor. Vatandaşlık için B1 seviyesinde İspanyolca bilmek gerekiyor. Ama yinede esneklik var.

Dosyalar ortalama ne kadar sürede karara bağlanıyor?
Bir buçuk, iki yıl arası dosyalar sonuçlanıyor.

Türkiye’den müracaatlar nasıl yaklaşılıyor? Dosyaların kabul oranı nedir?
Son zamanlarda medya da çıkan haberler sayesinde Türkiye dosyası daha bilinir hale geldi. Süreç uzun ama henüz red alan olmadı.

Kabul sonrası hemen aile birleşimi yapmak mümkün mü? Aile birleşimi ortalama ne kadar sürüyor?
Aile birleşimi kabulden sonra 6-12 ay sürebilir. Henüz bu konuda bir tecrübe yok.

Kabul öncesi Yunanistan’da bulunan aile bireylerini yanına almak mümkün mü? Bu konuda yaşanmış örnek var mı?
Bu konuda yaşanmış bir tecrübe yok.

Çocuklar okula ne zaman devam edebiliyorlar?
Kamp süreci başlar başlamaz her türlü okul, sağlık, ikamet, dil ve mesleki kurslar başlıyor ve çocuklar maddi, manevi destekleniyor.

Çalışma izni ne zaman veriliyor?
İlk 6 aydan sonra iş bulup çalışabilirsiniz.

Türkiye’den alınan diplomaların denkliği kabul ediliyor mu?
Belgeler İspanyolcaya tercüme ettirilip Apostil mührü ile birlikte çoğu bölüm denklik alınabiliyor. İşlemlerin tamamlanması bir yılı bulabilir.

Türkiye’den alınan ehliyetler ile araç kullanmak mümkün mü?
İlk 6 ay kullanabilirsiniz, sonrasında imtihansız İspanyol ehliyetine çevirebilirsiniz.

Kabul sonrası tanınan haklar nelerdir? Kabul sonrası verilen seyahat belgesi ile hangi ülkelere gidilebiliyor?
Ilk resmi mülteci kimliği aldıktan 5 yıl sonra vatandaşlık veriyor. TC vatandaşı olarak gidebileceğiniz yerlere ve AB içinde seyehat edebiliyorsunuz.

Kaç yıllık oturum veriliyor?
5 yıllık oturum veriliyor.

Sürekli oturum ve vatandaşlık ne zaman elde edilebiliyor?
Müracaattan 5 yıl sonra vatandaşlık kazanılabiliyor.

Kabul aldıktan sonra bir başka ülkeye gidip çalışmak mümkün mü?
Evet mümkün.

Ülkenin cazip yanları nelerdir?
Akdeniz iklimi hakim, 365 gün güneş var. İnsanlar yardımsever ve cana yakın. Çok kolay iletişime geçebilirsiniz. Irkçılık ve ayrımcılık hiç yok, İspanyollar renk körü. Sabırlı olanlar için kalınacak ve değerlerimizi yaşayıp paylaşabileceğimiz bir yer. Sakin bir ülke. Hayat daha ucuz. Ciddi manada insan kaynağımıza burada ihtiyaç var.

Ülkenin olumsuz yönleri nelerdir?
Resmi süreçler biraz uzun , iş bulmak gayret istiyor.

Share.

1 Yorum

  1. 2 arkadaşımız aldi, yaklasik 10 ayda. Her ikisi de sigortali bir is sahibiydi.

    1.5 yil kadar sürüyor genelde. Daha uzun sürme olasılığı yüksek.

    3 yıl sonra kabul almasanız da oturum alabilirsiniz

    6 ay sonra çalışma izni çıkıyor.

    İlk altı ay baska ailelerle bir evde ya da tek odalı merkezlerde kaliyorsunuz.

    İlk altı ay merkezde kalıyorsanız kisi başı buyuklere 50, çocuklara 22€ veriliyor.

    Eve gecince 3 kişilik bir aileye 565€ kira destegi, 570€ iaşe veriliyor.

    Degismekle birlikte 18 ay destek devam ediyor sonra is bulup çalışmanız lazım.

    İs bulmak belli branşlar hariç çok zor.

    Dil öğrenene kadar dil dersi devam ediyor.

Leave A Reply