Lüxemburg

0

Kampta kalmak zorunlu mu?
Eğer burada yasayan bir tanıdığınız varsa ve bu yakınınız sizin bütün bakımınızı üstlenirse kampta kalmama imkanınız olabilir. Onun haricinde zorunlu diyebiliriz.

Kamp şartları nasıl?
Kamp sureci ilk ikisi geçici olmak üzere 3 asamadan oluşuyor. İlk kaldığınız kampta 2 ila 5 hafta arasında kalıyorsunuz. Bu kampın durumu diğer kamplara göre alt seviyede.
İkinci kamp 1 ay kadar sürüyor. Bu kampın şartları ilk kampa nispeten biraz daha iyi seviyede.
Üçüncü kamp, kamp surecinin bitimine kadar kalacağımız kalıcı kamp. Kamptan kampa çok değişiyor. Şartları çok iyi kamplar da var, ortak kullanım alanlarından dolayı sıkıntılı olanlar da var.

Devlet bir süre kampta kaldıktan sonra bir eve yerleştiriyor mu?
Hayır. Kabul aldıktan sonra sizden belli bir süre içinde ev bulmanız bekleniyor.

Zorunlu kamptan sonra gösterilen bir şehirde ikamet zorunluluğu var mı?
Hayır.

Ne kadar süre sonra bir ev tutmak mümkün? Kiranın ne kadarını devlet ödüyor?
Ancak oturum aldıktan sonra ev tutmanız mümkün.

Kabul öncesi ve sonrası ne kadar nakit yardımı yapılıyor?
Kabul öncesinde nakdi olarak kişi başı 25 € civarı bir yardım yapılıyor. Ama ihtiyaçlarınız çeşitli kuponlarla (temizlik kuponu, kıyafet kuponu vs.) karşılanıyor. Ulaşım, sağlık ve avukat masrafları devlet tarafından sağlanıyor. Kabul sonrasında bekar olan bir kişiye 1300 € civarı bir yardım yapılıyor. Evli olanlarda bu miktar değişiyor.

Devletin sağlamış olduğu yardımlar ile hayatı idame ettirmek mümkün mü? Yardımlar ne zamana kadar devam ediyor?
Evet. 1 yıl sonra çalışmanız için ısrarcı olmaya başlıyorlar.

Dil kursu zorunlu mu? Kurs ücretlerini devlet karşılıyor mu? Sürekli oturum veya vatandaşlık için istenen bir dil seviyesi var mı?
İlk aşamada 3 aylık zorunlu bir dil kursu var. Sonrasında devam etmek isteyenlere dil kursları ücretsiz. Vatandaşlık için Lüksemburg dilini konuşmada A2 seviyesinde, anlamada B1 seviyesinde olmanız gerekiyor.

Dosyalar ortalama ne kadar sürede karara bağlanıyor?
Elimizde çok örnek olmamakla birlikte 1 sene içerisinde sonuçlanıyor diyebiliriz.

Kabul sonrası hemen aile birleşimi yapmak mümkün mü?
Evet mümkün.

Aile birleşimi ortalama ne kadar sürüyor?
Elimizde Türkiye ile alakalı bir örnek yok.

Kabul öncesi Yunanistan’da bulunan aile bireylerini yanına almak mümkün mü? Bu konuda yaşanmış örnek var mı?
Evet mümkün. Aile başka bir Avrupa ülkesindeyse birleşme süreci kabul öncesinde, iltica başvurusu yapar yapmaz hemen başlıyor. Yaşanmış birçok örnek var.

Çocuklar okula ne zaman devam edebiliyorlar?
3. kampa geçtiğinizde çocuklar eğitim hayatlarına devam edebiliyorlar.

Çalışma izni ne zaman veriliyor?
Kendiniz iş bulmanız halinde 6 ay bitiminde çalışma izni verilebiliyor. Ama is bulmanız düşük bir ihtimal. Ve belli prosedürleri var.

Türkiye’den alınan diplomaların denkliği kabul ediliyor mu?
Okuduğunuz bölüme göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye’den alınan ehliyetler ile araç kullanmak mümkün mü?
İlk 6 ay Türkiye ehliyetinizi kullanabiliyorsunuz. 6 ay sonrasında bir sınava tabi olmadan ehliyetinizi Lüksemburg ehliyetine çevirtebiliyorsunuz.

Kaç yıllık oturum veriliyor? Sürekli oturum ve vatandaşlık ne zaman elde edilebiliyor?
5 yıllık oturum veriliyor. Dil sınavını geçmeniz halinde vatandaşlığa geçmeniz mümkün.

Ülkenin cazip yanları nelerdir?
Lüksemburg çok-kültürlü bir ülke… Nüfusunun yarısından azı Luxemburglulardan oluşuyor. Bu sebeple herhangi bir ırkçılığa ve dışlanmaya maruz kalınmıyor. Burada eğitim alan çocuklarınız; ülkenin resmi dili olan Almanca, Fransızca ve Lüksemburgçanın yanında İngilizceyi de iyi seviyede öğrenebilecekleri iyi bir eğitim alıyorlar.

Ülkenin olumsuz yönleri nelerdir?
Fazla iltica eden Türk olmadığı için surecin bir standardı yok. Şu kadar sürede işlemlerin hepsi tamamlanır gibi bir genelleme yapamıyoruz.

Share.

Comments are closed.